De forskellige anderacer

Peking and (traditionel and)

Racen Peking And stammer oprindeligt fra Kina, men kom i slutningen af 1800-tallet til Europa. Ved udrugning vendes æggene hver time, som gøres for at efterligne den naturlige rugeproces. Peking anden er en svømmefugl og et flokdyr, hvor hannen typisk har en lidt højere vægt end hunnen.

Peking anden slagtes efter cirka 42 – 54 dage. Efter slagtningen vokses anden, hvilket er med til at fjerne de fjerrester og dun som plukkemaskinen kan have svært ved at fjerne.
Når anden er slagtet og vokset, luftkøles den. Luftkølingen bevirker, at anden ikke optager ekstra vand og derfor er der mindre svind ved tilberedning.

I Danmark er Peking anden, den and man kender som traditionel and. Den har et tykkere fedtlag, hvilket er med til at give den masser af smag og gør kødet saftigt. Peking anden kan tilberedes på mange måder og det er oftest Peking anden der serveres på julebordet. Se under opskrifter.

​Berberie and

Berberianden stammer oprindeligt fra de central- og sydamerikanske lande. Racen lever naturligt i tropiske klimaer, men trives også godt i koldere klimaer. Berberianden opdrættes hovedsageligt i Frankrig.

Berberianden er en flyvefugl, den kan stadig flyve, men dog i et begrænset omfang.
Hannen er ofte over dobbelt så stor som hunnen ved slagtning. Tradiotionelt kaldes hannen for Canard, mens hunnen kaldes for Canette. Canette slagtes efter 9 – 10 uger, hvor Canard først slagtes efter 10 – 13 uger.

Efter slagningen vokses anden, hvilket er med til at fjerne de fjerrester og dun som plukkemaskinen kan have svært ved at fjerne. Når anden er slagtet og vokset, luftkøles den med kold luft. Luftkølingen bevirker, at anden ikke optager ekstra vand og derfor er der mindre svind ved tilberedning.

Berberianden er lidt mørkere i kødet end f.eks. peking anden, og da berberianden oprindeligt er en flyvefugl, har den et større bryst og mindre fedt.

Berberianden har derfor ekstra meget brystfylde i forhold til en almindelig peking and

Find lækre og inspirerende opskrifter ved at klikke her.

Værd at vide om ænder...​

​Om anderacer

Hvad er egentligt forskellen på en peking-and og en Berberie and? Og hvilken and skal du servere juleaften?

Klargøring af anden

Lær hvordan du nemt og hurtigt klargører anden til tilberedning.